Snelmenu

Avond4daagse of snoepfestijn??

Het is weer tijd voor de Avond4daagse! Vier avonden lang wandelen, liedjes zingen en plezier maken samen met je vrienden uit de klas, sportclub of vereniging. Het meest gezellige wandelevenement van Nederland komt ook bij jou in de buurt… (bron: website Avond4daagse)

Als een feestje

De Avond4daagse is een gezellig en sportief evenement. Mijn verbazing was groot toen ik merkte dat dit leuke festijn een groot snoepfeest geworden is. Kinderen zeulen koek, snoep en limonade mee en onderweg krijgen ze vaak een pakje sap. 4 avonden lang een enorme suikerkick hoera!  Maar Patricia (ik hoor het je bijna denken) dat moet toch kunnen?? Het is maar één keer per jaar en het mag een beetje speciaal zijn. Klopt, de Avond4daagse is één keer per jaar, maar wat hebben onze kinderen daarnaast nog allemaal voor speciale dingen?? In de klas zijn er al zo’n 25 verjaardagen te vieren, HOERA! De eigen verjaardag en die van de broertjes, zusjes en ouders niet te vergeten, opa’s en oma’s, tante’s, ooms, neefjes, nichtjes, kinderverjaardagen van vrienden horen natuurlijk ook in het rijtje thuis. Dan hebben we de vakanties waarin de uitzonderingen horen, de dagen waarop ze verwend mogen worden omdat ze iets ‘naars’ meegemaakt hebben (hard gevallen, ziek enz), de dagjes weg, Sint Maarten of Halloween, Pasen, Sinterklaas, Kerstmis, Oud- en nieuw allemaal dagen waarop uitzonderingen gemaakt worden. En zo blijven er eigenlijk nog maar weinig dagen over waarop we ze niet wat extra’s toestoppen.

Als je vervolgens bedenkt dat de Avond4daagse tussen 18.00 uur en 19.00 uur start. Dan hebben onze kinderen feitelijk net hun avondeten op voordat ze starten. De laatste hap wordt zo ongeveer tijdens de start nog doorgeslikt, net voordat het eerste snoepje er achteraan gaat (iets overdreven natuurlijk). Maar hoeveel eet je kind normaal eigenlijk nog na het avondeten voordat het naar bed gaat? En natuurlijk, het beweegt normaal na het avondeten waarschijnlijk ook niet zoveel, dus dat je iets extra’s geeft moet kunnen.

Gezonde alternatieven

Maar waar zou je nu allemaal aan kunnen denken in plaats van snoep, koek en limonade? Ik heb wat ideeën voor je op een rijtje gezet:

  • Snoeptomaatjes
  • Komkommer
  • Appel
  • Banaan
  • Rozijntjes
  • Worteltjes
  • Ongebrande en ongezouten noten
  • Water
  • Fruitwater
  • Kokoswater

Van de organisatie/sponsors krijgen ze vaak ook nog een pakje limonade en fruit, wat maakt dat de kinderen het, eerlijk is eerlijk, ook redden als je alleen een flesje water mee zou geven.

Balans als magische woord

Een beetje balans kan voor kinderen helemaal geen kwaad. Gezellig en lekker moet af en toe kunnen, maar verantwoord en gezond is de basis. Kinderen kunnen per dag 3 suikerklontjes verwerken, zonder dat het schade aan het lichaam toebrengt. Maar een gemiddeld kind krijgt per dag tussen de 35 en 45 suikerklontjes binnen… en dan zitten de snacks van de Avond4daagse hier nog niet eens bij. Als je hier op de lange termijn over nadenkt, over de schade die dit aanricht in het lichaam….. Dan is een beetje bewustwording en balans niet verkeerd. 

En als je zorgt voor balans, dan kan je op de laatste dag aan de finish bij het inhalen van je topper echt wel iets lekkers geven. Dan is het ook echt feest! Dat hebben ze tenslotte wel verdiend na die prestatie! Veel wandelplezier.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

De advisering van Patricia is uitdrukkelijk niet bedoeld als (vervanging van) reguliere medische behandeling.
Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist.

(c) Bewust Voeden, Wagenmakerstraat 6, 2694 BR 's-Gravenzande KvKnr. 65947886 | Design and Development by Danny Vermeeren & KJSwebdesign