Snelmenu

Emotie eten

Bewust Voeden emotie eten

Ken je dat? Er gebeurt iets en je vindt jezelf een moment later, of later op die dag opeens terug terwijl je aan het eten bent, of naarstig aan het zoeken naar eten bent. Dit gaat meestal niet om gezonde voeding, maar om chocolade, snoep of chips. Hoe komt het toch dat veel mensen hier last van hebben?

Het ontstaan van emoties.

Allereerst, alle mensen hebben emoties. Hoe ontstaan deze emoties? Door onze 5 zintuigen nemen we de wereld waar. Dat wat we waarnemen gaat door een filter. Dit filter selecteert op welke informatie we wel of niet reageren. Heel veel dingen merken we niet bewust op. Dit gaat onder andere op voor lichaamsprocessen, je merkt tenslotte niet dat je bloed door je aderen stroomt, of dat je eten verteerd wordt. Als je ineens interesse krijgt voor een onderwerp, bijvoorbeeld, trouwen/ kinderen krijgen/ suikervrij eten of iets dergelijks merk je dat er heel veel over gesproken wordt en dat er veel informatie over te vinden is. Die informatie is er niet ineens, je was je er eerder alleen niet bewust van.

Alles wat je met je zintuigen waarneemt wordt, zonder dat je het door hebt, langs een aantal regels gelegd, namelijk:

  • De wetten en (eigen) regels van het land waarin je leeft en die je voor jezelf gemaakt hebt.
  • De waarden en normen die gelden in het gebied waarin je leeft en die voor jou belangrijk zijn.
  • Jouw betekenissen en overtuigingen.

Als het door bovenstaande filter gekomen is, ontstaat er in je lichaam een gedachte over hetgeen je waarneemt, of een gevoel. Soms is het gevoel er eerder, soms de gedachte. Vanuit de gedachte of het gevoel ga je vervolgens handelen.

Jouw filter bepaald hoe je reageert op hetgeen je waarneemt. In Nederland is het bijvoorbeeld heel normaal dat een vrouw in een rok met topje op een zomerse dag over straat loopt. Als dezelfde vrouw dit in een Islamitisch land zou doen, zou er anders op haar gereageerd worden.

Maar ook degene die pal naast je staat en die dezelfde situatie meemaakt, kan heel anders op die situatie reageren.

Dag zak chips

Terug naar het emotie eten, want daar zit je dan op die bank van alles naar binnen te proppen. Waar komt dat toch vandaan? (Emotie) eten zorgt voor een veilig, troostend gevoel, dat komt door de hormonen die door het eten vrijgemaakt worden. In je verleden is er waarschijnlijk een moment geweest waarop het logisch was om in een situatie te gaan eten. Op dat moment was het helpend voor je. Wellicht herinner jij je dit moment niet meer. Je instinct weet het echter nog goed. Zodra je nu gevoelens ervaart die lijken op die uit het verleden, zal je instinct je een seintje geven om te gaan doen wat helpt om je weer goed te voelen. En daar zit je dan weer, te eten.

Bedenk je eens als je zit te eten, wat er die dag gebeurd is. Heb je voor jezelf helder welke emoties je die dag gehad hebt en wat de reden is dat je je rot voelt? Soms is het heel duidelijk, soms ook niet. Als je echt niet weet, schrijf dan eens een paar dagen achter elkaar op wat je gedaan hebt. Misschien ontdek je een patroon. Emoties zijn er om ervoor te zorgen dat het beter met je gaat. Veel mensen negeren de emoties die ze hebben echter en dan komen ze op een later moment naar buiten. Je lijkt dan  vanuit het niets te moeten eten, terwijl dit heel goed terug kan wijzen naar een moment eerder op de dag, waarbij je bijvoorbeeld niet eerlijk durfde te zijn naar een collega.

Doorbreek je patronen, zonder over jezelf te oordelen.

Veroordeel jezelf niet om wat je doet, je instinct heeft echt het beste me je voor. Op wilskracht alleen kan je dit patroon niet veranderen. Maar het is wel te veranderen! Stapje voor stapje en het duurt maanden tot een jaar voordat je dit patroon doorbroken hebt. Alles wat je hiervoor nodig hebt, is je bewust te worden van je eigen patronen, jezelf niet te veroordelen en de positieve intentie van je gedrag in te zien. Coaching van Bewust Voeden kan je helpen bij dit proces. Hier vind je hierover meer informatie. 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

De advisering van Patricia is uitdrukkelijk niet bedoeld als (vervanging van) reguliere medische behandeling.
Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist.

(c) Bewust Voeden, Wagenmakerstraat 6, 2694 BR 's-Gravenzande KvKnr. 65947886 | Design and Development by Danny Vermeeren & KJSwebdesign