Snelmenu

Hooikoorts

Bewust Voeden hooikoorts

Wat is hooikoorts?

Ongeveer een miljoen Nederlanders hebben hooikoorts klachten. De allergische reactie aan de luchtwegen wordt veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel dat vrij rondzweeft in de lucht. In Nederland betekent dit dat mensen met een gevoeligheid hiervoor, behoorlijk last kunnen krijgen tussen half april en eind juni of eind oktober, het ligt er maar net aan op welke pol je reageert. De symptomen lijken op die van een stevige verkoudheid.
Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus- mond- en keelholte geïrriteerd. De meeste mensen kennen klachten als een jeukende neus, een loopneus, een verstopte neus, last van niezen, branderige ogen, hoesten en/ of een pijnlijke keel. Deze klachten kunnen geleidelijk of plotseling beginnen. Voor sommige mensen beïnvloedt dit maandenlang hun dagelijkse leven. Het kan dus ontzettend vervelend zijn.

Het immuunsysteem

Zoals hierboven beschreven is hooikoorts een reactie van het immuunsysteem. De hooikoortsklachten ontstaan doordat het immuunsysteem teveel histamine vrij maakt. Het immuunsysteem reageert in dit geval op de lichaamsvreemde stof, stuifmeel van bloemen, planten en pollen. Deze stoffen zijn in principe ongevaarlijk voor de mens, want legio mensen ondervinden er geen schade van en vroeger bestond het niet (bron: Amber Albarda).

Deze reactie van het immuunsysteem wordt een allergische reactie genoemd en kan ook voor andere lichaamsvreemde stoffen voorkomen. Een allergische reactie betekent eigenlijk dat het immuunsysteem té heftig en eigenlijk overdreven reageert.

Wat kun je ertegen doen?

Je immuunsysteem moet eigenlijk opnieuw leren dat het niet zo heftig hoeft te reageren op deze stoffen. Je immuunsysteem bevindt zich grotendeels in je darmen, dus het is belangrijk om goed voor je darmen te zorgen. Hoe kan je dit doen? Hieronder wat tips:

 • Vermijd een tijdlang stoffen die je darmen irriteren, zoals suiker, gluten (brood, koekjes, pasta en alles waar tarwe in verwerkt is)  en melkproducten. Zuivelvrije alternatieven voor koemelk zijn rijst-, haver-, kokos- en amandelmelk.
 • Vermijd voedingsstoffen waar je een intolerantie voor hebt. Vaak zijn dat tarwe, zuivel, eieren en citrusvruchten (vooral sinaasappel).
 • Check hoe je reageert op producten van de nachtschadefamilie, zoals tomaat, paprika, aubergine, rode pepers, aardappelen en gojibessen.
 • Check hoe je reageert op peulvruchten.
 • Verminder zout, cafeïne en alcohol.
 • Eet veel onbewerkte en natuurlijke voeding.
 • Voeding als ui, knoflook, prei, bieslook, lente-uitjes, bosuitjes (allium-achtigen) helpen mee om de darmwand te versterken. Ze bevatten quercetine, een stof die werkt als een natuurlijke histamine-remmer.
 • Eet dagelijks een theelepel met bijenpollen. Bijenpollen bevatten ook quercetine.
 • Eet elke dag een eetlepel rauwe, onbewerkte honing van een imker uit de buurt.
 • Blauwe bessen, zwarte bessen, aardbeien en kiwi bevatten veel bioflavonoïde. Dit zijn belangrijke beschermers van het slijmvlies, eet ze daarom regelmatig.
 • Brandnetel vermindert de aanmaak van histamine waardoor de allergische reactie vermindert. Drink er regelmatig thee van, of neem tabletten.

Ik hoop dat bovenstaande tips bij jou helpen om je klachten te verminderen. Helaas zijn het geen tips die van de een op de andere dag werken, je zal even door moeten zetten en mogelijk echt moeten zoeken naar wat voor jou werkt. Ieder lichaam is tenslotte anders. Ik lees het graag terug als tips gewerkt hebben, stuur je me een berichtje?

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

De advisering van Patricia is uitdrukkelijk niet bedoeld als (vervanging van) reguliere medische behandeling.
Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist.

(c) Bewust Voeden, Wagenmakerstraat 6, 2694 BR 's-Gravenzande KvKnr. 65947886 | Design and Development by Danny Vermeeren & KJSwebdesign