Snelmenu

Ik eet al heel gezond…

Bewust Voeden by Patricia Storm groentestapel

Een gezonde maaltijd, wat is dat eigenlijk? Voordat ik met suikervrij eten in aanraking kwam, dacht ik dat ik gezond at. Ik had er niet verder naast kunnen zitten. In Nederland heerst het algemene idee dat als je ontbijt en luncht met brood en in de avond aardappels/ vlees/ groente of pasta/rijst eet, dat je dan heel gezond bezig bent. Het wordt er al met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten.

Vanuit de suikervrije bril bekeken

Door mijn opleiding en de kennis die ik nu heb als Certified Sugarchallenge Coach ben ik anders naar voeding gaan kijken. Het algemeen aangenomen gezonde eten blijkt eigenlijk helemaal niet zo gezond te zijn als ik altijd dacht. Zeker niet als je het bekijkt vanuit bloedsuikermanagement en het voeden van je lichaam. Er zijn namelijk vele soorten suikers, ook wel koolhydraten genoemd. We kunnen deze koolhydraten onderverdelen in drie groepen:

 1. Lege koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die je lichaam geen voedingsstoffen leveren en alleen maar grondstoffen kosten om ze te verwerken.
 2. Halfvolle koolhydraten. Deze koolhydraten bevatten vezels, vitaminen en mineralen. Ze leveren je lichaam dus iets op. Aan de andere kant kost het je lichaam ook deze stoffen om het te verwerken. Onder aan de streep blijft er niks over.
 3. Volle koolhydraten. Producten uit deze groep bevatten veel natuurlijke vezels, vitaminen en mineralen. Je lichaam herkent ze, kan ze hierdoor goed verteren en het levert je lichaam grondstoffen op.

Alleen door het eten van de volle koolhydraten voed je je lichaam in plaats van het te vullen. Voeg hier per maaltijd een portie eiwitten en volle vetten aan toe en de stijging van je bloedsuikerspiegel zal geleidelijk gaan, waardoor je ook minder behoefte zal krijgen aan tussendoortjes met snelle koolhydraten.

Ontbijt en lunch

Als we vanuit de groepen koolhydraten gaan kijken naar de maaltijden die we nuttigen, zie je dat het gangbare ontbijt en de gangbare lunch bestaat uit brood. Nederland is een echt broodland. Je hebt hierin veel variaties: witbrood, witte broodjes, croissantjes, chocoladebroodjes, tarwebrood en alle varianten hierop. Al deze broodsoorten zijn voor het lichaam lege koolhydraten uit de eerste groep.
Dan zijn er ook nog de volkoren varianten. Brood gemaakt op basis van volkorenproducten en granen vallen onder de halfvolle koolhydraten.

Als ik in een willekeurige supermarkt bekijk hoeveel suikerklontjes er in het brood zitten, kom ik uit op deze lijst.

 • In één witte boterham zitten 4,5 suikerklontjes
 • In één tarwe boterham zitten 3.6 suikerklontjes
 • In één volkorenboterham zitten 3.6 suikerklontjes

Voordat we het brood opeten, gaat er natuurlijk nog beleg op. Eerst een laagje margarine of halvarine, want we hebben geleerd dat volle vetten slecht voor je zijn. Margarine en halvarine bevatten geen suiker, maar omdat het een product is wat in een fabriek wordt samengesteld, zitten er weinig voedingsstoffen in die het lichaam herkent en die het lichaam voeden.

En dan het eigenlijke beleg. Hiermee kan je natuurlijk veel kanten op. Ik licht er een paar soorten uit:

 • Appelstroop: een portie van 15 gram bevat 2.4 suikerklontjes
 • Vruchtenhagel: een portie van 15 gram bevat 4 suikerklontjes
 • Hagelslag melk: een portie van 15 gram bevat 2,4 suikerklontjes
 • Jam: een portie van 30 gram bevat 2.1 suikerklontjes
 • Boterhamworst: 1 plak bevat 0.2 suikerklontje
 • Schouderham: 1 plak van 15 gram bevat 0.2 suikerklontje
 • Kaas: kaas bevat geen suiker

Als we uit bovenstaande producten een ‘gezond’ ontbijt samenstellen met 1 witte boterham met jam en 1 volkorenboterham met kaas, krijgen we bij dit ontbijt of deze lunch al ruim 10 suikerklontjes binnen. Het is daarnaast een ontbijt dat het lichaam wel vult, maar totaal niet voed.

Diner

Aan het einde van de dag bereiden we een heerlijke avondmaaltijd voor. Hierin zijn natuurlijk ook vele variaties te bedenken. Als we kiezen voor een een maaltijd met aardappels met gehakt cordon bleu en bloemkool, zien we het volgende:

 • Een portie aardappels van 100 gram bevat 4,7 suikerklontjes
 • De gehakt cordon bleu bevat 3 suikerkontjes
 • De bloemkool bevat enkel van nature aanwezige suikers (en voldoende vezels om het lichaam te voeden, het is een volle koolhydraat)
 • Kaassaus voor over de bloemkool 0,1 suikerklontje per bord
 • Vanilleyoghurt als toetje bevat per portie 4.4 suikerklontjes

Deze avondmaaltijd levert ons lichaam ruim 12 suikerklontjes. Een andere optie is macaroni:

 • Macaroni: een portie van 80 gram levert 14.4 suikerklontjes
 • Macaronisaus: levert voor een portie 3.9 suikerklontjes
 • Gehakt: levert per portie 0.1 suikerklontje
 • Verse groenten: bevatten enkel natuurlijke suikers
 • Aardbeienyoghurt: bevat per portie 4.25 suikerklontjes

Deze maaltijd bevat ruim 22 suikerklontjes.

Optelsom

Als we de suikerklontjes optellen die we met deze maaltijden binnen krijgen, zijn dat er gemiddeld al 37! En het overgrote deel van de Nederlanders eet dan minimaal nog 1 tussendoortje en drinkt minimaal 1 glas frisdrank. Kan je nagaan hoeveel suiker we met deze ‘gezonde’ voeding eigenlijk binnen krijgen. Weet je dat je lichaam per dag 5 suikerklontjes schadevrij kan verwerken?

Misschien is het goed om nog eens na te gaan, of je echt wel zo gezond eet…. Als je benieuwd bent hoe het met jouw suikerinname gesteld is, kijk ik graag met je mee naar je maaltijden.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

De advisering van Patricia is uitdrukkelijk niet bedoeld als (vervanging van) reguliere medische behandeling.
Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist.

(c) Bewust Voeden, Wagenmakerstraat 6, 2694 BR 's-Gravenzande KvKnr. 65947886 | Design and Development by Danny Vermeeren & KJSwebdesign