Snelmenu

Vitaminen en mineralen

Bewust Voeden supplementen

Zijn supplementen nodig?

Om gezond te zijn, te blijven en te kunnen herstellen van klachten heeft je lichaam bepaalde stoffen nodig. Het gaat hier om de zogenoemde macronutriënten (stoffen waar je lichaam veel van nodig heeft): eiwitten, koolhydraten, vetten en water en micronutriënten (stoffen waar je lichaam weinig van nodig heeft): mineralen, vitaminen en fytonutriënten. Het is belangrijk om deze stoffen voldoende en in de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. De micronutriënten zitten verwerkt in de eiwitten, koolhydraten en vetten.

Gezond eten

Op dit moment krijgt het overgrote deel van de mensen deze voedingsstoffen te weinig of in verkeerde hoeveelheden binnen krijgen. Het voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld om 250 gram groenten per dag binnen te krijgen. Dit is echter onvoldoende voor het lichaam om goed gevoed te zijn. Beter zou het zijn om 400 gram groenten per dag binnen te krijgen. Hetzelfde geldt voor eiwitten. Ook deze eten mensen veel te weinig en/of van te slechte kwaliteit. Bij de vetten is er een grote toename te zien van de inname van transvetten en omega 6 en een afname van omega 3. Omega 3 werkt ontstekingsremmend, terwijl transvetten en een hoge inname van omega 6 juist tot ontstekingen leiden.

Kwaliteit van het eten

Naast het feit dat we te weinig voedingsstoffen eten, is er ook een afname van de kwaliteit van voedsel te zien. Deze kwaliteitsafname komt onder andere door uitputting van de bouwgrond. Waar een land in het verleden eenmaal per jaar een gewas op te  groeien kreeg, wordt de grond momenteel telkens opnieuw gebruikt, waardoor de grond geen tijd krijgt om zich te herstellen en de verbouwde gewassen minder mineralen bevatten. Bij dieren (eiwitbron) is te zien dat ze veel minder bewegen dan vroeger en dat de voeding die zij krijgen vaak gemaakt is door de mens en anders is dan waar dieren in de natuur voor zouden kiezen.

Schrikbarende tekorten

Uit onderzoek is gebleken dat de moderne mens grote tekorten aan vitaminen en mineralen heeft. In de jaren 30 zijn ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) waardes vastgesteld. Deze waardes zorgden ervoor dat je net geen gebreksziekte op zou lopen. Deze waardes zijn na het opstellen niet meer aangepast. Net geen gebreksziekte oplopen, betekent echter nog lang niet dat ‘alle functies optimaal kunnen werken’. Daarbij zijn onze leefomstandigheden behoorlijk veranderd, wat maakt dat wij meer dan de geadviseerde ADH nodig hebben om het lichaam gezond te houden. Omdat veel mensen in hun dagelijkse maaltijden onvoldoende groenten, fruit, eiwitten en vetten binnen krijgen, is het niet gek dat het lichaam tekorten van vitamines en mineralen ervaart. Ook met een gezonde suikervrije levensstijl is het daarom helemaal niet gek om de voeding aan te vullen met supplementen, zeker niet als je net start met een gezonde suikervrije levenstijl en je lichaam de eerder opgelopen tekorten nog in moet lopen.

Natuurvoedingswinkels

Als je kiest voor suppletie, kies dan voor goede supplementen. Kwaliteit vindt je niet bij de drogist, maar in natuurvoedingswinkels. Zij hebben supplementen die je lichaam echt voorzien van het element dat je wil. De aanschaf is hiermee duur, maar het levert je meer op, waardoor je er minder van nodig hebt, om effect te bemerken. Een goede multi-vitamine kan je lichaam ondersteunen. Advies over aan welke supplementen jouw lichaam behoefte heeft, zit inbegrepen in de ‘Bewust op Maat’ programma’s.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

De advisering van Patricia is uitdrukkelijk niet bedoeld als (vervanging van) reguliere medische behandeling.
Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist.

(c) Bewust Voeden, Wagenmakerstraat 6, 2694 BR 's-Gravenzande KvKnr. 65947886 | Design and Development by Danny Vermeeren & KJSwebdesign