Snelmenu

Wat zijn gezonde vetten?

Bewust Voeden vetten

Vetten, oei daar kan je maar beter voorzichtig mee zijn en er niet teveel van binnen krijgen. Dat is het beeld dat er de afgelopen jaren ontstaan is over vetten. We hebben veel ‘let op vet’ campagnes gezien, er is ons vertelt dat we dik worden van vetten en dat onze aderen ervan dichtslibben. Is dit ook echt zo?

Vetten zijn een belangrijke brandstof voor je lichaam. Ze leveren veel energie en je komt het in alle lichaamscellen tegen. Het buitenste randje van een cel bestaat uit vet. Dit is heel handig, want vetten zijn niet oplosbaar in water en je lichaam bestaat voor 70% uit water.

Functies van vet in ons lichaam

 • Ons hart draait op vet;
 • We hebben vet nodig om vet te kunnen verteren;
 • Vet is nodig voor het transport van de vet oplosbare vitamines A, D, E en K;
 • Vet wordt als grondstof gebruikt voor de aanmaak van cholesterol, hormonen en vitamine D;
 • Onze organen worden beschermd door vetten;
 • Vetten zorgen voor een isolatielaag in het lichaam.
 • Je hebt vetten nodig voor je beweging en motoriek.
 • Bij onvoldoende vetten kan je de verbinding tussen je linker en rechter hersenhelft slecht worden.

Goede en slechte vetten

Ons lichaam heeft dus behoefte aan vetten. Veel mensen geloven dat het eten van weinig vet, dieetmargarine, magere yoghurt en light-producten gezond is. Er is echter goed vet en slecht vet. Slechte vetten zijn transvetten en gehydrogeneerde vetten. Deze vetten kan je vinden in voorbewerkte producten als koek, chips, margarine, halvarine en andere snacks.

Problemen

Als je veel van bovenstaande vetten eet, kan je last hebben van:

 • verminderde verzadiging;
 • verminderd opnamevermogen van de vitamines A, D, E en K;
 • te lage aanmaak van diverse bijnierhormonen en daardoor ontstaan bijvoorbeeld libido problemen en depressies;
 • verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed;
 • osteoporose (botontkalking).

Goede vetten ondersteunen het lichaam bij het onderhouden en opbouwen van lichaamscellen en lichaamsprocessen. Met name de onverzadigde vetten die het lichaam voeden en helpen om op gewicht te blijven. Ze versterken het immuunsysteem, helpen om ontstekingen te voorkomen, dragen bij aan het verlagen van het cholesterol en dragen bij aan een stralende en gezonde huid.

Als je bedenkt dat je hart op vet draait, welke vetten wil jij dan binnen krijgen in je lijf?

Kortom

We hebben vetten nodig!  Vet is een geweldige bouwstof én brandstof voor het lichaam. Het brandt lang en duurzaam en geeft bijna geen afvalstoffen (verzuring). Ons lichaam is ook gemaakt om vetten te verbranden. Als je lichaam in de ‘vetverbrandingsmodus’ staat, voel je je energieker, krachtiger en heb je minder honger.

Hier in huis eten we dan ook roomboter op de crackers, bakken en braden we in roomboter en/of kokosolie en gaat er olijfolie door de salade of marinade. Goede, gezonde vetten vind je o.a. in: vette vis, wild vlees, vlees van natuurlijk bewogen dieren, olijfolie, avocado’s, roomboter, volle kaas, ongebrande noten en kokosv

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

De advisering van Patricia is uitdrukkelijk niet bedoeld als (vervanging van) reguliere medische behandeling.
Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist.

(c) Bewust Voeden, Wagenmakerstraat 6, 2694 BR 's-Gravenzande KvKnr. 65947886 | Design and Development by Danny Vermeeren & KJSwebdesign